Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Zdravstveno stanje u usevima uljane repice
Zdravstveno stanje u usevima uljane repice

Na području delovanja RC Novi Sad usevi uljane repice se nalaze u fazi od 7 do 9 listova razvijeno (BBCH 17-19).

Slika 1: Usev uljane repice BBCH 19

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo odraslih jedinki male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactylus) na do 12% biljaka. U poslednjih nekoliko dana došlo je do povećanja temperatura, koje su u najtoplijem delu dana dostizale i 16°C. Ovakvi uslovi inicirali su izlazak male repičine pipe sa mesta prezimljavanja i migraciju na repičišta. S obzirom da se i narednih dana prognoziraju visoke temperature za ovo doba godine, očekuje se masovniji izlazak ove štetočine i povećanje brojnosti na usevima uljane repice. Prisustvo velike repičine pipe (Ceutorhynchus napi) nije registrovano.

Slika 2: Odrasla jedinka male repičine pipe

Takođe, vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo simptoma suve truleži uljane repice (Phoma lingam) na do 54% biljaka, i simptoma pepelnice kupusnjača (Erysiphe cruciferarum) na do 6% biljaka. U odnosu na prethodne vizuelne preglede, procenat napadnutih biljaka sa simptomima suve truleži uljane repice se značajno povećao. Uslovi za razvoj prouzrokovača pepelnice kupusnjača nisu bili povoljni u prethodnom periodu pa je procenat napadnutih biljaka od ovog patogena smanjen u odnosu na prethodne preglede.

Slika 3: Simptom suve truleži uljane repice

Za sada se ne preporučuju hemijske mere zaštite, a RC Novi Sad nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u usevima uljane repice i signaliziraće pravo vreme za tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.