Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Zdravstveno stanje useva pšenice i ječma u regionu Novog Sada
Zdravstveno stanje useva pšenice i ječma u regionu Novog Sada

Na području delovanja RC Novi Sad usevi ječma se nalaze u različitim fazama bokorenja, od 2 do 3 stabla vidljiva (BBCH 22-23), dok se usevi pšenice nalaze u fazi od 3 lista razvijena do faze 3 stabla vidljiva (BBCH 13-23).

Slika 1: Usev pšenice BBCH 22

Vizuelnim pregledom useva ječma registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 48% biljaka, i sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis) na do 12% biljaka.

Slika 2: Simptom mrežaste pegavosti lista ječma

U odnosu na rezultate vizuelnih pregleda od pre mesec dana, došlo je do značajnog povećanja procenta napadnutih biljaka kao posledica povoljnih uslova.

Takođe, na usevima pšenice tokom druge dekade decembra došlo je do pojave lisne rđe pšenice (Puccinia recondita) na do 4% biljaka. Prisustvo drugih patogena u usevima pšenice nije registrovano.

Slika 3: Simptom lisne rđe pšenice

Kao posledica zahlađenja u prethodnom periodu, brojnosti vaši i cikada su na izuzetno niskom nivou, a na pojedinim parcelama njihovo prisustvo nije ni registrovano.

Pregledom parcela na kojima je vršeno suzbijanje glodara došlo je do značajnog smanjenja broja aktivnih rupa. Međutim, na pojedinim lokalitetima (Bač i okolna mesta), gde nisu sprovođene mere suzbijanja, registruju se povećane brojnosti poljskih miševa (Apodemus sylvaticus) i poljskih voluharica (Microtus arvalis). Na pojedinim parcelama brojnosti glodara se kreću od III do IV kategorije.

Slika 4: Rupe od poljskih glodara

Proizvođačima se preporučuje obilazak parcela u cilju utvrđivanja brojnosti aktivnih rupa od glodara. Ukoliko se registruju brojnosti na nivou praga štetnosti (prisustvo glodara u II kategoriji brojnosti) preporučuje se primena registrovanih rodenticida.

Kategorije brojnosti:

Kategorija

Opis brojnosti

Broj rupa po hektaru

POLJSKA VOLUHARICA

POLJSKI MIŠ

 

I

Vrlo niska

do 10

do 10 

II

Niska

10-500 

10-50 

III

Srednja

500-5000

50-500 

IV

Visoka

5000-20000

500-2000

V

Vrlo visoka

20000-50000

2000-10000

 

Comments

There are no comments yet for this post.