Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera var. virgifera)
Kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera var. virgifera)

Na području rada RC Smederevo, vizuelnim pregledom i na lepljivim feromonskim klopkama, na pojedinim parcelama, uočeno je prisustvo imaga kukuruzne zlatice (Diabrotica virgifera var. virgifera).

 

 

 

Ova štetočina je poznata po tome što napada kukuruz i ima jednu generaciju godišnje. Najveće štete prave larve koje se hrane na korenu kukuruza, naročito mlade, bočne korenove, ubušuju se u koren i izgrizaju ga u blizini glavne stabljike. Napadnute biljke dobijaju karakterističan izgled u vidu ,,guščijeg vrata“, poležu, a pri udaru jačeg vetra se lome. Odrasli insekti se hrane nadzemnim delovima biljaka (list, metlica, svila) i njih možemo registrovati od polovine juna meseca. Prezimljava u zemljištu kao jaje.

Napadnute biljke, kako bi preživele, troše hranjive materije na regeneraciju umesto na razvoj klipa, te prinos može biti značajno umanjen. Ovo se pre svega odnosi na napad larvi dok ishrana imaga ne utiče značajnije na prinos.

Kukuruzna zlatica je štetočina monokulture, tako da je preporuka da se vodi računa o plodoredu i ne gaji kukuruz na istoj parceli iz godine u godinu što i predstavlja jednu od osnovnih mera borbe.

Comments

There are no comments yet for this post.