Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice
Zdravstveno stanje ozime pšenice

Na području koje pokriva RC Smederevo, na lokalitetima Selevac i Vodanj konstatovano je da se usevi ozime pšenice iz optimalnih rokova setve, u zavisnosti od vremena setve i lokaliteta, nalaze u različitim fazama bokorenja: vidljivo prvo sekundarno stablo do 2 stablo vidljivo (BBCH 21-22).

 

 

Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na 7-10% biljaka i pepelnice žita (Erisyphae gramminis) na do 9% biljaka. Procenat zaraženih biljaka nije značajnije povećan u odnosu na kraj predhodne godine. 

 

Konstatovano da se simptomi bolesti u većem procentu uočavaju u usevima koji su posejani u optimalnom roku. U usevima koji su kasnije posejani i koji se nalaze u fazi od tri lista razvijeno pa do početka bokorenja (BBCH 13-20) zdravstveno stanje je bolje. Tek na 1-2% biljaka je registrovano prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici).

 

Hemijske mere zaštite se trenutno ne preporučuju. RC Smederevo će nastaviti sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih useva.

Comments

There are no comments yet for this post.