Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Prisustvo krvave vaši u zasadima jabuke
Prisustvo krvave vaši u zasadima jabuke

Na području delovanja RC Vrbas, zasadi jabuke se nalaze u fazi početka mirovanja, lišće počinje da gubi boju (BBCH 92).

 

Vizuelnim pregledom, u pojedinim zasadima jabuke, registrovano je prisustvo krvave vaši ( Eryosoma lanigerum ).

 

kolonije krvave vaši

 

Krvava vaši prezimljava u kolonijama na korenu ili ispod kore na deblu ili glavnim granama jabuke. Odrasle jedinke su duge do 2 mm, crvenkasto braon boje, prekrivene belim sekretom od vunaste navlake, koji se stvara u specijalizovanim žlezdama. Razmnožavaju se cele godine, bez smene domaćina, aseksualno-partenogenetskim putem, iz neoplođene jajne ćelije. Toplo i suvo vreme pogoduje njihovom razvoju. U proleće se beskrilne jedinke kreću uz stablo, pazuhe listova, završnim izdancima, a kasnije prelaze u krilate forme. Krvava vaš ima 10-12 generacija godišnje. Svojom ishranom larve, sisajući sokove biljaka, mogu izazvati deformacije i cepanja kore stabla, a na mestima ishrane javljaju se rak-rane zbog jedinjenja koja luče u pljuvačnim žlezdama koja su toksična za jabuku.

 

Ukoliko se uoče kolonije krvave vaši u zasadu suzbijanje se može sprovesti tretiranjem korenovog vrata i izdanka registrovanim insekticidima u jesenjem i ranoprolećnom periodu kao i tokom vegetacije.

Na početku formiranja kolonija preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida: Teppeki/Afinito(flonikamid) u količini 0,14 kg/ha iili Movento 100 SC/Malaga (spirotetramat) u koncentraciji 0,15%.

Comments

There are no comments yet for this post.