Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Prisustvo povrtne i braon mramoraste stenice u usevima i zasadima
Prisustvo povrtne i braon mramoraste stenice u usevima i zasadima

Na području delovanja RC Vrbas, na većem broju biljnih kultura (paprika, paradajz krastavac, suncokret, šećerna repa, breskva, vinova loza, orah) registrovana su jajna legla, larve i odrasle jedinke povrtne stenice (Nezara viridula) i braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys).

Obe vrste stenica su invazivne, kosmopolitske vrste. Larve ovih štetočina prolaze kroz 5 razvojnih stupnjeva. Usni aparat im je podešen za bodenje i sisanje. Štete pričinjavaju i larve i odrasli, oštećujući sve delove biljaka, a najomiljeniji su im plodovi, kako zreli, tako i oni, potpuno nedozreli. Usnim aparatom luče pljuvačku koja razara biljne proteine i koja ostaje u plodu. Nekrotično tkivo ispod epidermisa kod takvih plodova biva uništeno, a plodovi  deformisani, što utiče na kvalitet ploda ( indirektne štete ).

Dobri su letači, tako da stenice mogu brzo prelaziti sa parcele na parcelu. Krajem leta, sa padom temperature, sakrivaju u kuće, radne prostore radi prezimljavanja.

Za sada, brojnosti povrtne i mramoraste stenice upućaju na oprez u usevima i zasadima u kojima se registruju plodovi koji dozrevaju.

Dobru efikasnost u suzbijanju ovih stenica pokazuju insekticidi iz grupe piretroida. U usevima paprike i paradajza insekticid Scatto (a.m. deltametrin) je registrovan za suzbijanje zelene stenice. Karenca ovog insekticida u pomenutim usevima iznosi 3 dana.

RC Vrbas nastavlja sa praćenjem stenica u biljnoj proizvodnji i blagovremeno će obaveštavati proizvođače o potrebi njihovog suzbijanja u usevima i zasadima.

sveže položeno jajno leglo zelene povrtne stenice na paprici

jajno leglo (pred kraj embrionalnog razvoja) zelene povrtne stenice na paprici

larve zelene povrtne stenice na dudu

larve braon mramoraste stenice na breskvi

larva zelene povrtne stenice na listu krastavca

odrasla jedinka zelene povrtne stenice na suncokretu

larva zelene povrtne stenice na vinovoj lozi

odrasla jedinka braon mramoraste stenice na orahu

larve zelene povrtne stenice na paradajzu

kopulacija zelene povrtne stenice na šećernoj repi

larve zelene povrtne stenice na plodu paprike

oštećenja na plodu paprike od ishrane stenica

Comments

There are no comments yet for this post.