Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus u vinogradima
Prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus u vinogradima

Na području delovanja RC Valjevo zasadi vinove loze se nalaze  u različitim fazama razvoja, od faze puno cvetanje: 80% cvetnih kapica opalo do faze mladi plodovi počinju da rastu, ostaci cvetova opadaju (BBCH 68-71).

Tokom vizuelnog pregleda zasada vinove loze, posebno u manjim zasadima na okućnicama i onim gde se ne sprovode redovno hemijske mere zaštite, registrovano je prisustvo larvi Scaphoideus titanus. Dominantno su prisutne larve drugog larvenog stupnja (L2), dok se već naredne nedelje očekuje prisustvo larvi trećeg larvenog stupnja (L3).

Ova štetočina je vektor fitoplazme Flavescence doree (FD) koja prouzrokuje oboljenje - zlatasto žutilo vinove loze. Karakteristični simptomi na obolelim  čokotima se javljaju početkom leta - lastari se povijaju i padaju po zemlji, ne odrvenjavaju. Listovi zadebljavaju i kod belih sorti dobijaju zlatnožutu boju, a kod obojenih crvenu.

Cikada ishranom na oboleloj biljci može da usvoji fitoplazmu, pa je prenosi dalje ishranom na zdrave biljke. Sposobnost da prenesu fitoplazmu imaju larveni stupnjevi L3, L4 i L5 i odrasle jedinke.

Kako su u zasadu prisutne larve drugog stupnja, još uvek se ne preporučuje sprovođenje tretmana.

RC Valjevo će nastaviti sa praćenjem i pravovremeno obavestiti o momentu za sprovođenje tretmana u cilju suzbijanja ove štetočine.

Comments

There are no comments yet for this post.