Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Pojava nematoda u usevu postrnog krompira
Pojava nematoda u usevu postrnog krompira

Na području delovanja RC Subotica proizvodnja krompira nije zastupljena na velikim površinama, i pretežno se gaji krompir za rano vađenje, a samo manji procenat se skladišti u magacine. Proizvodnja je najčešće zastupljena na peskovitom zemljištu koje se brzo zagreva, što uz intenzivno navodnjavanje omogućava da ona traje oko tri meseca. Iz tog razloga proizvođači često ne poštuju plodored, te dva puta sade krompir na istu parcelu u toku jedne sezone.

slika

Vizuelnim pregledom useva postrnog krompira uočili smo simptom usporenog rasta i uvenuća biljaka u oazama. Na korenu biljaka i krtolama smo uočili gale i bradatost korena, što je ukazivalo na prisutnost nematoda u zemljištu. Laboratorijskom analizom obolelih biljaka utvrđeno je prisustvo nematode Meloidogine arenaria. Ova vrsta nematode je tipična za tropske regione, ali zbog globalnog zagrevanja i klimatskih promena mogla bi postati ozbiljan problem i u regionima sa kontinentalnom klimom.

 

Nematode su veličine 1-2 mm, stanovnici su zemljišta i endoparaziti i izazivači gala korena. Iz jaja se pile larve, koje se aktivno kreću kroz zemljište, i pronalaze koren biljke domaćina. Hrane se bodenjem i sisanjem ćelijskog sadržaja pomoću usnih bodlji   tzv. stileta. Nakon ubušivanja u korenov sistem, larve počinju da se hrane, pri čemu dolazi do razaranja biljnih ćelija.

Ograničeno su pokretljive, tako da je za njihovo širenje najvažnija aktivnost ljudi, tj. transport zaraženog biljnog materijala. Na okolne parcele zemlja se lako širi mehanizacijom, a glavni rizik od širenja na veća rastojanja je zemlja sa cistama nematoda na krtolama krompira.

Za suzbijanje nematoda u krompiru najvažnije je da se proizvođači pridržavaju preventivnih mera suzbijanja, od kojih je najvažnije poštovanje plodoreda. Poštovanjem plodoreda moguće je uticati na nivo populacije ove štetočine. Period gajenja krompira u plodoredu sa drugim kulturama (žitarice, kukuruz,suncokret,leguminoze,voćnjak), mora biti dovoljno dug, tako da do sledeće sadnje krompira prođe 3-5 godina. Osim plodoreda preporučuje se gajenje tolerantnih sorti i setva biljaka koje imaju izvesno dejstvo na nematode: facelija, heljda, slačica, neven.

Kod nas nema registrovanih nematocida za suzbijanje nematoda u krompiru.

Suzbijanje nematoda je komplikovano i zahtevno, pa je preporuka proizvođačima da primenjuju preventivne mere zaštite, kako ne bi došlo do zaraze.

Comments

There are no comments yet for this post.