Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Štetočine u usevu kupusa
Štetočine u usevu kupusa
Na području delovanja RC Kikinda rasađen kupus za jesenju proizvodnju se nalazi u fazi razvoja listova, 5-8 listova razvijeno (BBCH 15-18).
 
Vizuelnim pregledom useva kupusa registrovano je prisutvo sledećih štetočina: Kupusni buvači (Phyllotreta spp. ), kupusni moljac (Plutella xylostella), kao i bela kupusna mušica (Aleyrodes proletella) .
 
Kupusni buvači najveće štete prave u vreme suše na mladim biljkama. Odrasli insekti prave rupice na lišću, dok su larve manje opasne. Oštećeno lišće ima sitast izgled.
 
 
Kupusov moljac je jedna od najznačajnijih štetočina kupusnjača koja razvija više generacija godišnje. Larve prezimljavaju na biljnim ostacima i na naličju lišća. One svojvom ishranom prave oštećenja na lišću u vidu malih "prozorčića". Pri jačem napadu ove štetočine od lista mogu ostati samo glavni nervi. U kasnijim fazama razvoja larve se ubušuju i u glavice.
 
 
Na naličju listova registrovano je prisustvo larvi i imaga bele kupusne mušice. Štete pričinjavaju larve i odrasle jedinke koje se ishranjuju biljnim sokovima. Ove štetočine višak hranljivih materija izbacuju u vidu medne rose na koju se naseljava gljiva čađavica što se negativno odražava na fotosintezu i prinos biljaka kao i na kvalitet proizvoda.
 
 
Suvo i toplo vreme pogoduju razvoju štetnih insekata koji, ukoliko se ne sprovode hemijske mere zaštite sa ciljem njihovog suzbijanja, mogu naneti velike štete usevima kupusa.
Preporuku za primenu hemijskih mera zaštite pogledati na linku.

Comments

There are no comments yet for this post.