Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Zdravstveno stanje ozimih strnih žita
Zdravstveno stanje ozimih strnih žita

Na području RC Požarevac usevi ozimih strnih žita iz ranijih rokova setve se nalaze u različitim fazama razvoja, od faze 3 lista razvijeno do faze vidljivo prvo sekundarno stablo (BBCH 13-21), dok se usevi iz kasnijih rokova setve nalaze u fazama nicanja i pojave prvog lista iz stabaoceta (BBCH 09-10).

 

Vizuelnim pregledom useva ječma je uočeno prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 3% biljaka, dok je u usevima pšenice uočeno prisustvo pepelnice (Erysiphae gramminis) na oko 1% biljaka.

 

         
         Pepelnica

Takođe, uočeno je prisustvo  lisnih vaši (Aphididae)  na oko 2% biljaka, dok prisustvo cikade Psammotettix alienus nije registrovano. Trenutni vremenski uslovi utiču na smanjenje aktivnosti navedenih štetočina.

 

Tokom pregleda useva ozimih strnih žita, uočene su i aktivne rupe od glodara, poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis), u niskoj i vrlo niskoj kategoriji brojnosti. Prag štetnosti za poljskog miša iznosi 10-50 aktivnih rupa/ha, a za poljsku voluharicu 10-500 aktivnih rupa/ha.

Proizvođačima se preporučuje da redovno obilaze svoje parcele i ukoliko uoče prisustvo aktivnih rupa na nivou navedenih pragova štetnosti, primene neki od registrovanih rodenticida:

-          Agrocinkan, Cinkosan (a.m. cink-fosfid) u količini 5-10 g po aktivnoj rupi.

Tretirane aktivne rupe obavezno zatvoriti, kako ne bi došlo do trovanja ptica i divljih životinja.

RC Požarevac nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih strnih žita.

Comments

There are no comments yet for this post.