Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Zdravstveno stanje ozimih useva pšenice i ječma
Zdravstveno stanje ozimih useva pšenice i ječma

Na području RC Požarevac usevi ozimih strnih žita, pšenice i ječma, nalaze se u različitim razvojnim fazama, od faze prvi list razvijen, do faze 3 lista razvijeno (BBCH 11-13).

Vizuelnim pregledom useva pšenice i ječma registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) na 8-10% biljaka, kao i prisustvo cikade (Psammotettix alienus) na oko 3% biljaka. Prag štetnosti za lisne vaši iznosi jedna ili više vaši na 10% biljaka, a za cikade 5 imaga/m2. Prognozirani vremenski uslovi, niske temperature i kiše, uticaće na smanjenje aktivnosti ovih štetnih insekata, pa se trenutno primena hemijskih mera zaštite ne preporučuje.

Vizuelnim pregledom ozimih strnih žita, takođe je registrovano i prisustvo patogena. U usevu ječma je uočeno prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na oko 5% biljaka, dok su u usevu pšenice registrovani simptomi žutomrke pegavosti lista pšenice (Pyrenophora tritici-repentis), na pojedinačnim biljkama,u niskom intezitetu napada, na do 2% biljaka. Za sada se ne preporučuju hemijske mere zaštite od navedenih patogena.

Osim štetnih insekata i patogena, u usevima pšenice i ječma je uočeno i prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara, poljskog miša (Apodemus spp.) i poljske voluharice (Microtus arvalis).  Prag štetnosti za poljskog miša iznosi 10-50 aktivnih rupa/ha, a za voluharicu 10-500 aktivnih rupa/ha.

Proizvođačima koji do sada nisu sproveli suzbijanje glodara, preporučuje se redovan obilazak parcela, i po postizanju praga štetnosti, primena nekih od registrovanih rodenticida:

-          Agrocinkan, Cinkosan (a.m. cink-fosfid) u količini 5-10 g po aktivnoj rupi.

Tretirane aktivne rupe treba obavezno zatvoriti, kako bi se sprečilo  trovanje ptica i divljih životinja.

RC Požarevac nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih useva pšenice i ječma.

Comments

There are no comments yet for this post.