Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Stanje u zasadima šljiva
Stanje u zasadima šljiva
Na području delovanja RC Kikinda zasadi šljiva se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fenofazi razvoja ploda; plod oko polovine krajnje veličine do fenofaze plod oko 70% krajnje veličine (BBCH 75-77).
 
 
 
Uslovi u kojima se odvijala proizvodnja u zasadima šljiva tokom vegetacije bili su izuzetno povoljni za razvoj i nastanak infekcije od strane prouzrokovača plamenjače šljive (Polystigma rubrum) i prouzrokovača šupljikavosti lista koštičavih voćnih vrsta (Stigmina carpophila) čiji se simptomi registruju u zasadima.
 
Patogen prouzrokovač plamenjače šljive (Polystigma rubrum ) održava se u zaraženom i opalom lišću gde dolazi do formiranja peritecija sa askusima i askosporama koje ostvaruju primarnu infekciju u proleće na mladom lišću. Kritičan period za ostvarenje infekcije je period listanja pa sve do fenofaze precvetavanja. Tokom ove vegetacije česte padavine, temperature  iznad 10 stepeni i periodi vlaženja lista doveli su do povoljnih uslova za ostvarenje infekcije na listovima.
 
Simptomi pruzrokovača šupljikavosti lista koštičavih voćnih vrsta (Stigmina carpophila ) na listovima šljive ispoljavaju se u vidu okruglih mrkih pega koje nakon nekog vremena nekrotiraju i ispadaju ostavljajući na listu kružne šupljine.
U slučaju jačeg napada može doći do potpune defolijacije. Parazit prezimljava u obliku micelije u zaraženim grančicama i u proleće čim krene vegetacija u povoljnim uslovima (temperatura i vlažnost) dolazi do formiranja konidija sa konidioforama.Konidije se rasejavu putem vetra i kišnim kapima. Vlažni uslovi tokom perioda razvoja lisne mase uz povoljne temperature tokom proleća doveli su do nastanka infekcije i pojave simptoma šupljikavosti u zasadima šljiva.
 
 
RC Kikinda nastavlja i u narednom periodu da prati stanje u zasadima šljiva.
 

Comments

There are no comments yet for this post.