Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Prisustvo virusa mozaika jabuke u zasadu leske
Prisustvo virusa mozaika jabuke u zasadu leske
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fazama razvoja ploda.
 
Vizuelnim pregledom zasada leske registrovani su simptomi virusa mozaika jabuke u zasadu leske (Apple mosaic virus-APV).
 
 
Virus mozaika jabuke jedan je od najrasprostranjenijih virusa jabuke koji napada i druge biljne vrste kao što su: dunja, šljiva, višnja, breskva, lešnik, malina, divlji i pitomi badem.
 
Virus je dobio ime po simptomima koji su se prvi put pojavili na jabuci. Virus ovog tipa lako je uočiti na listovima jabuke, a takođe se ispoljavaju i na sadnicama leske. Simptomi na listovima se manifestuju u obliku fleka koje su nepravilnog oblika, žute boje. Hlorotične površine žute boje javljaju se u vidu traka ili pega duž lisnih nerava.U zavisnosti od spoljašnjih uslova, osetljivosti sortimenta i intenzitet zaraze može da varira. U slučaju prisustva pomenutog virusa u zasadu leske smanjuje se produktivnost i rodnost zasada. Jako zaraženo lišće opada pre vremena. Na plodovima većine sorata nema promena, međutim prinos kod osetljivih sorti može biti smanjen.
 
Mere suzbijanja podrazumevaju proizvodnju i korišćenje zdravog sadnog materijala, obaveznu dezinfekciju alata za rezidbu kao i uklanjanje zaraženih stabala iz zasada pogotovo u rasadnicima i mlađim zasadima.

Comments

There are no comments yet for this post.