Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Šturost klasova pšenice (Fusarium graminearum)
Šturost klasova pšenice (Fusarium graminearum)
Na području delovanja RC Kikinda usevi ozime pšenice u zavisnosti od sortimenta, primenjenih agrotehničkih mera i lokaliteta nalaze se u različitim fazama razvića ploda i sazrevanja (BBCH 75-85).
 
 
velika slika                                   velika slika
                             
 
Pregledom useva pšenice na klasovima je registrovano prisustvo simptoma šturosti klasova koju izaziva gljiva Fusarium graminearum.
 
U regionu Kikinde početak cvetanja useva pšenice zabeležen je u prvoj dekadi maja meseca kada su i uslovi bili izuzetno povoljni za nastanak infekcije od strane pomenutog patogena. U periodu od 1-18.maja na lokalitetu Kikinde palo je 68mm padavina ( u nekoliko navrata) što je uz optimalne temperature i dovelo do pojave simptoma šturih klasova na parcelama pšenice i ječma.
 
 
velika slika                                   velika slika
 
 

Procenat šturosti klasova u usevima pšenice kreće se od 20-30%, dok se procenat zaražene površine klasa kreće od 5-60%.

 

Prvi simptomi fuzarioze klasa mogu se uočiti odmah posle cvetanja pšenice. Normalna zelena boja klasa počinje da se gubi i usled nekroze tkiva postaje slamasto žuta. U zaraženom klasu se formiraju zrna različitog stepena nalivenosti zahvaćeni micelijom gljive. Pri osnovi zaraženih klasova i na plevama formira se naranđžasto crvenkasta navlaka od micelije i sporonosnih organa gljive.

 

Štetnost usled infekcije pomenutim patogenom pre svega se ogleda u smanjenju prinosa i pogoršanju kvaliteta zrna. Osim navedenog, značaj ovog patogena je i u mogućnosti sinteze mikotoksina koji su opasni po zdravlje ljudi i životinja..

Comments

There are no comments yet for this post.