Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Zdravstveno stanje strnih žita u regionu Zrenjanina
Zdravstveno stanje strnih žita u regionu Zrenjanina

Na teritoriji rada RC PIS Zrenjanin usevi strnih žita se u zavisnosti od vremena setve nalaze u fazama od razvoja listova do bokorenja (BBCH 13-23).

O značajnoj pojavi prisutnog inokuluma biljnih bolesti na korovima iz familije Poacea RC PIS Zrenjanin je napisao prilog na Portalu  18.10.2023. kad smo proizvođačima skrenuli pažnju i prognozirali  vrlo moguću ranu pojavu biljnih bolesti na usevima (pogledati prilog).

Uz prisutan inokulum i odgovarajuće vremenske uslove, sada imamo i manifestaciju simptoma na usevima ozimih strnina.

Vizuelnim pregledom ozimog ječma uočeno  je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma(prourokovač Pyrenophora teres) na 3 do 8 % biljka, uglavnom na starijem lišću.

Faza ječma

Mrežasata pegavost lista ječma

Pregledom useva ozime pšenice, registrovano je prisustvo simptoma pepelnice žita (prouzrokovač Erysiphe graminis) na do 2 do10 % biljaka, sive pegavosti lista pšenice (prouzrokovač Septoria tritici) na 2 do 4 % i prisustvo rđe (prouzrokovač Puccinia spp.) na do 2 do 10 % biljka.

Faza pšenice

Pepelnica žita

Rđa 

Na terenu rada RC PIS Zrenjanin prisustvo glodara na parcelama je različito, u zavisnosti od lokaliteta i preduzetih mera u predhodnom periodu. Na parcelama (pogotovo ako su manje površine u pitanju) koje su se graničile sa nezaoranim ostacima kukuruza i suncokreta, ili su u blizini lucerišta i gde su sprovedeni kasniji tretmani protiv glodara (ili čak samo jedan tretman), procenat oštećenih useva je vrlo visok. Na parcelama gde se pratila situacija, te su izvršena dva do tri suzbijanja glodara, usevi su minimalno oštećeni.

Preporuka prizvođačima strnih žita je da obilaze svoje parcele i kontrolišu stanje po pitanju aktivnih rupa od glodara. Registrovani rodenticidi se primenjuju ukoliko se utvrdi 10-50 aktivnih rupa od poljskih miševa po hektaru ili 10-500 aktivnih rupa od voluharice po hektaru.

 

Vrlo velika oštećenja pšenice od glodara

RC Zrenjanin će i u sledećem periodu pratiti stanje na svom terenu i obaveštavati poljoprivredne proizvođače na ovom Portalu.

Comments

There are no comments yet for this post.