Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Prisustvo glodara na teritoriji Srednjeg Banata
Prisustvo glodara na teritoriji Srednjeg Banata

Na teritoriji rada RC Zrenjanin tokom predhodnog perioda obavljani su pregledi parcela na prisustvo poljskih glodara.

Uočeno je vrlo intenzivno prisustvo aktivnih rupa od poljskih miševa (Apodemus spp.) i poljske voluharice (Microtus arvalis)  na parcelama na kojima su još uvek prisutni usevi (š.repa, kukuruz, mrkva, cvekla) na lucerištima (mladim i starijim) kao i na ruderalnim površinama pored parcela.

Na lucerištima i parcelama pod šećernom repom  brojnost ovih štetočina je na nivou III i IV kategorije brojnosti, dok je na parcelama pod kukuruzom brojnost ovih štetočina u kategoriji od IV do V. Na parcelama pod povrtarskim kulturama brojnost ovih štetočina je u kategoriji I do II.

Kategorije za utvrđivanje brojnosti poljskih glodara date su u tabeli:

Kategorija

Opis brojnosti

Broj rupa po hektaru

Poljska voluharica

Poljski miš

I

Vrlo niska

do 10

do 10 

II

Niska

10-500 

10-50 

III

Srednja

500-5000

50-500 

IV

Visoka

5000-20000

500-2000

V

Vrlo visoka

20000-50000

2000-10000

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Naročito velika opasnost preti novopojesnim usevima kao što je trenutno uljana repica koja za sada nije naseljena ovim štetočinama, kao i na parcelama pod ozimim usevima čija će se setva obavljati u u seledećem periodu.

             

 aktivne rupe od glodara    rupe od glodara

  

rupe od miša                        miš

Poljski glodari uništavaju useve, oštećuju zasade, a njihovom razvoju i razmnožavanju pogoduju lako dostupni izvori hrane, blage jeseni i zime. Najveće štete mogu napraviti u jesen na pšenici jer posejana zrna skladište u svoje jazbine.

Prag štetnosti kada se primenjuju hemijske mere zaštite je za poljskog miša 10 – 50 aktivnih rupa po hektaru, dok je za poljsku voluharicu od 10 do 500 aktivnih rupa po hektaru. Ukoliko se registruju brojnosti aktivnih rupa iznad navedenog praga štetnosti proizvođačima se preporučuje postavljanje registrovanih gotovih mamaka. Osim primene rodenticida preporučuje se i zaoravanje žetvenih ostataka i košenje površina oko parcela i uvratina kako bi se omogućio pristup predatorima sitnih glodara.

RC Zrenjanin nastavlja sa praćenjem aktivnosti poljskih glodara. 

Comments

There are no comments yet for this post.