Skip to main content

Zaječar

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Zaječar > Prilozi > Fuzarioza klasa ozime pšenice i ječma
Fuzarioza klasa ozime pšenice i ječma
Na teritoriji delovanja RC Zaječar usevi ozime pšenice i ječma u zavisnosti od vremena setve, lokaliteta i sortimenta nalaze se u fazi od rane mlečne zrelosti do faze srednje mlečne zrelosti (BBCH 73-75).

Vizuelnim pregledom useva na više lokaliteta uočeno je prisustvo simptoma šturosti klasa (Fusarium graminearum). Procenat zaraženih klasova u zavisnosti od lokaliteta je od 10 do 30, a na samim klasovima procenat zaražene površine klasa je od 15 do 40. 

Infekcija ovim patogenom u ozimim kulturama nastaje u fazi cvetanja pšenice i ječma. Na ovako visok procenat zaraze klasova ovim patogenom uticalo je kišovito i vlažno vreme u periodu cvetanja koje je pogodovalo razvoju patogena. Takođe, izostanak hemijskog tretmana u vreme cvetanja pšenice i ječma takođe utiče na veći procenat zaraženih klasova koji trenutno registrujemo.

Oboleli klasovi gube zelenu boju i postaju bledo-žućkasti, a mogu biti zaraženi pojedinačni klasići ili delovi klasa. Zaražena zrna su nenalivena, štura, što utiče na smanjenje prinosa. Ova gljiva ima sposobnost sinteze mikotoksina, koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja.

U ovom trenutku ne postoje mere koje se mogu primeniti u cilju smanjenja procenta obolelih klasova.

Proizvođačima se preporučuje da prilikom žetve izvrše podešavanje kombajna u cilju izbacivanja šturih zrna.

Comments

There are no comments yet for this post.