Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Zdravstveno stanje ozimih strnih žita
Zdravstveno stanje ozimih strnih žita
Usevi pšenice i ječma se nalaze u zavisnosti od roka setve u fenofazama od nicanja do 2-3 stabla vidljivo (BBCH 10-23).
 

Prilikom vizuelnog pregleda useva ozimog ječma registruje se prisustvo mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na 3% biljaka dok je u usevu pšenice koji je iz prvih rokova setve i nicanja registrovano prisustvo pustula lisne rđe (Puccinia spp.) na 1% biljaka.

Pustule rđe na listu pšenice

Simptom mrežaste pegavosti na listu ječma

Najveći problem u proteklih nekoliko sezona u fenofazi nicanja ozimih strnih žita predstavlja prisustvo lisnih vaši (Aphididae spp) i cikade Psammotettix alienus. Visoke temperature tokom jeseni odgovaraju aktivnosti ovih insekata i oni uspešno naseljavaju ponikle useve. Prenosioci su više vrsta virusa koji su kasnije tokom vegetacije potvrđeni labaratorijskim analizama u ozimim strnim žitima (prilog). I pri ovom vizuelnom pregledu je uočeno prisustvo navedenih insekata na 2-5% biljaka, a brojnost populacije je zavisila uglavnom od prethodno preduzetih mera (da li je posejano seme tretirano insekticidima ili je bilo folijarne primene ili nije bilo uopšte primene insekticida).

Lisna vaš krilata forma

U usevima se i dalje registruje prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara, te se proizvođačima preporučuje da obrate pažnju na njih.

Comments

There are no comments yet for this post.