Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Virusi u usevima pšenice (rezultati laboratorijske analize)
Virusi u usevima pšenice (rezultati laboratorijske analize)
U toku zadnje dekade aprila i tokom maja meseca u regionu koji pokriva RC Vršac u usevima pšenice došlo je do pojave simptoma hloroze (žutila) i crvenila vrhova listova. Biljke sa ovakvim simptomima su bile raspoređene difuzno po celoj parceli i kasnije je došlo i do klasanja.
 
RC Vršac je početkom maja meseca izvršio uzorkovanje ovakvih biljaka sa više loklaliteta.
 
Laboratorijskom analizom uzoraka metodom molekularne detekcije, potvđeno je prisustvo virusa:
 
iz kompleksa žute patuljavosti ječma (Barley yellow dwarf virus, BYDV)
 
i virusa kržljavosti pšenice (Wheat dwarf virus,WDV).
 
 Fotografije - Simptomi u usevu tokom maja meseca 2023 godine
 

Virus žute patuljavosti ječma prenose lisne vaši (pre svega Rhophalosiphum padi, Sitobion avenae) dok Virus kržljavosti pšenice prenosi cikada Psammotettix alienus (o ovom virusu vidi prilog).

Domaćini Virusu žute patuljavosti ječma (BYDV) su žitarice (pšenica, ječam, ovas, raž, kukuruz) ali i brojne jednogodišnje i višegodišnje trave iz fam Poaceae. Ovaj virus se ne prenosi semenom.

Virus se u useve pšenice introdukuje preko tzv. zelenog mosta; održava se u korovskoj flori i samonikloj pšenici a potom ga krilate forme vaši prenose u novoponikle useve. Dalje se virus širi u obliku oaza a na zaraženim biljkama se javlja hloroza najmlađeg lišća a u slučaju infekcija po nicanju, biljke zaostaju u porastu i dostižu svega jednu trećinu do polovinu ukupne visine i ne klasaju. Često su u usevima pšenice prisutni simptomi žutila izazvani i drugim najčešće abiotičkim faktorima (nedostatak nekih elemenata, ostaci herbicida i sl.) tako da je veoma teško samo na osnovu simptomatologije tačno utvrditi prisustvo virusa u usevima. Najsigurniji način za utvrđivanja virusa je labaratorijska analiza biljaka.

Na zaraženim parcelama se najčešće uočavaju aoze zakržljalih biljaka što je posledica širenja beskrilnih formi vaši u usevu. Karakteristika simptoma tokom proleća 2023.godine se ogledala u tome što su biljke sa žutilom na listu bile difuzno raspoređene po celoj parceli. Tokom jesenjeg i zimskog perioda vegetacije, pratile su nas temperature više od proseka što je dovelo do aktivnosti vaši i cikada. S obzirom da biljke sa simptomima nisu zaostale u porastu i klasale su, nameće se zaključak da su insekti  preneli viruse u kasnijim fazama razvoja pšenice. U jesenjem periodu su zbog već ranijih iskustava sa WDV virusom koga prenose cikade, mnogi proizvođači primenjivali insekticide u cilju suzbijanja vaši, a time je i smanjena njihova populacija i sprečena introdukcija virusa pri nicanju useva i na samom početku razvoja biljaka.

Mere kontrole virusa BYDV:

  • uništavanje korova i samoniklih biljaka strnih žita kao osnovnog izvora inokuluma

  • primena insekticida u cilju smanjenja populacije vektora (vaši i cikada).

Comments

There are no comments yet for this post.