Skip to main content

Knjaževac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Knjaževac > Prilozi > Prisustvo poljskih glodara u regionu Knjaževca
Prisustvo poljskih glodara u regionu Knjaževca

Na području delovanja RC Knjaževac, tokom vizuelnog pregleda useva i višegodišnjih zasada, kao i strništa, uočena je aktivnost poljskih glodara, poljskih miševa (Apodemus spp.) i poljske voluharice (Microtus arvalis).

usevu lucerke

Pregledom višegodišnjih zasada, strništa, pašnjaka i međa, uočene su aktivne rupe poljskog miša, od vrlo niske do niske brojnosti (kategorija I-II) i voluharice vrlo niske brojnosti (kategorija I). Na lucerištima brojnost glodara ja od I-II  kategorije.

Za određivanje brojnosti poljskih glodara koristi se sledeća skala:

Kategorije

Brojnost

Br.rupa/ha za poljskog miša

Br.rupa/ha za poljsku voluharicu

I

Vrlo niska

Do 10

Do 10

II

Niska

10-50

10-500

III

Srednja

50-500

500-5000

IV

Visoka

500-2000

5000-20000

V

Vrlo visoka

2000-10000

20000-50000

Uzevši u obzir suvo i toplo kakvo trenutno vlada u proizvodnji uz prisustvo obilja hrane na parcelama gde su još uvek prisutne okopavine, ili je zaostalo seme nakon žetve soje, kukuruza i dr., treba biti na oprezu, naročito kada su u pitanju strna žita čija setva predstoji.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje obilazak parcela i praćenje prisustva i brojnosti aktivnih rupa poljskih glodara. Ovim pregledima odrediće se pravi trenutak za primenu hemijskih mera. Ukoliko je brojnost poljskog miša od 10 do 50 aktivnih rupa ili poljske voluharice od 10 do 500 aktivnih rupa po ha, preporučuje se primena registrovanih rodenticida, ubacivanjem gotovih mamaka u aktivne rupe koje obavezno treba zatrpati da ne bi došlo do trovanja divljači i ptica.

Proizvođačima se u narednom periodu preporučuju i agrotehničke mere: zaoravanje strništa, košenje međa, suzbijanje korova.

RC Knjaževac nastavlja sa praćenjem aktivnosti poljskih glodara.

Comments

There are no comments yet for this post.