Skip to main content

Kosovska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kosovska Mitrovica > Prilozi > Plamenjača vinove loze (Plasmopara viticola)
Plamenjača vinove loze (Plasmopara viticola)

Na području rada RC Kosovska Mitrovica zasadi vinove loze se nalaze u fazi od zatvaranja grozda do faze početak šarka (BBCH 79-81).

 

Ova proizvodna sezona koju je obeležilo prisustvo čestih padavina s proleća i tokom ranog leta, bila je veoma povoljna za razvoj prouzrokovača plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola). Simptomi ovog oboljenja su prisutni u zasadima gde nisu sprovedene adekvatne mere zaštite.

Gljiva koja prouzrokuje plamenjaču napada sve zelene organe vinove loze, a najčešće list i bobice. Bolest se u većini slučajeva prvo javlja na donjim listovima. U početku nastaju svetlo žute mrlje, takozvane uljane pege. Takođe, sa naličja listova gde se nalaze pege se javlja beličasta prevlaka, pa tako zaražene zone na listovima počinju da poprimaju smeđu boju, tkivo odumire i suši se. Bobice mogu biti zaražene od zametanja do promene boje, a simptomi bolesti zavise od toga kada je nastupila infekcija. Ako su bobice zaražene nakon cvetanja simptomi su u vidu bele prevlake i takve bobice se suše, dok kod bobica koje pređu jednu trećinu veličine karakterističnu za određenu sortu, bobice se smežuraju, a kožica postaje ljubičasto-smeđa.

Parazitna gljiva Plasmopara viticola prezimljava u zoosporama u opalom lišću, koje u proleće klijaju pri temperaturi višoj od 12C i kišnim kapima se šire na donje listove vinove loze.

Proizvođačima se preporučuje sprovođenje agrotehničkih mera kao što su: uklanjanje obolelih biljnih delova, rezidba po suvom vremenu uz obaveznu dezinfekciju alata, pravovremeno sprovođenje hemijskih mera zaštite (pogledati preporuke za vinovu lozu).

Comments

There are no comments yet for this post.