Skip to main content

Kosovska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kosovska Mitrovica > Prilozi > Polaganje jaja pamukove sovice u usevima paprike
Polaganje jaja pamukove sovice u usevima paprike

Na području rada RC Kosovska Mitrovica usevi paprika se nalaze u fazi razvoja listova do početka cvetanja (BBCH 19-62).

Vizuelnim pregledom useva paprika registrovana su položena jaja kukuruzne/pamukove sovice (Helicoverpa armigera) na do 3% biljaka.

Kukuruzna (pamukova) sovica je vrsta leptira, štetočina koja je izuzetno polifagna i napada više od 250 gajenih biljaka. Sreće se ne samo na kukuruzu, već i na drugim biljkama kao što su paprika, paradajz, soja, duvan, suncokret. Gusenice mlađeg razvojnog stupnja hrane se lišćem, dok se starije ubušuju u plod, takvi plodovi su podložni napadu različitih prouzrokovača truleži i nisu za upotrebu. S

Suzbijanje kukruuzne sovice se izvodi primenom agrotehničkih i hemijskih mera. Od agrotehničkih mera najznačajnije su: plodored, obrada zemljišta, đubrenje, uništavanje korova, dok se primena hemijskih sredstava zasniva se na praćenju najznačajnijih bioloških događaja: polaganje jaja, piljenje larvi, kao i praćenju leta na feromonskim klopkama na osnovu čega se donosi odluka o adekvatnom odabiru insekticida.  

RC Kosovska Mitrovica nastavlja sa praćenjem navedene štetočine u usevima i blagovremeno će signalizirati momenat za tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.