Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Zaštita voćaka od glodara i divljači tokom zime
Zaštita voćaka od glodara i divljači tokom zime

Na području rada RC Šabac, vizuelnim pregledom voćnih zasada registrovano je prisustvo glodara i oštećenja na stablima prouzrokovanim ishranom divljači.

 

velika slika

U toku  zime, usled nedostatka drugih izvora hrane, glodari mogu naneti značajne štete, naročito u mladim zasadima voća. Od štetnih glodara najzastupljeniji su poljska voluharica (Microtus arvalis) i poljski miš (Apodemus sylvaticus). Ove štetočine nanose štete hraneći se podzemnim delovima biljaka. Brzo se razmnožavaju, naročito na zakorovljenom i neobrađenom zemljištu.

U cilju suzbijanja glodara preporučuje se primena registrovanih gotovih mamaka. Pre njihove primene treba registrovati sve aktivne rupe, na taj način što se najpre sve rupe zatrpaju, a obilaskom istih sledećeg dana sve rupe koje su otvorene ubrajamo u aktivne. Prag štetnosti za poljskog miša iznosi od 10 do 50 aktivnih rupa po hektaru, a za poljsku voluharicu je od 10 do 500 aktivnih rupa po hektaru. Nakon primene mamaka, rupe treba zatrpati kako ne bi došlo do trovanja divljači, ptica i domaćih životinja.

Od divljači najznačajnije štete u voćnim zasadima pričinjavaju zečevi i srne, koji se hrane glođući koru sa stabala. Oštećenja kore u zoni korenovog vrata ispod okalemljenog mesta, ili prstenasto oštećenje kore, dovode do prekida sprovodnog tkiva, što može dovesti do sušenja stabala. Najugroženiji su voćni zasadi u blizini šuma.

U cilju sprečavanja i smanjenja šteta od divljači mogu  se postaviti zaštitne mreže oko debla.

Comments

There are no comments yet for this post.