Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Pegavost lišća višnje i trešnje
Pegavost lišća višnje i trešnje

Na području delovanja RC Šabac zasadi višanja se nalaze u fazi starenja,czavršen rast mladara, lišće još uvek zeleno (BBCH 91).

Vizuelnim pregledom zasada višanja  na različitim lokalitetima (Slepčević, Lipolist i Vukošić) registrovani su simptomi pegavosti lišća višnje i trešnje (Blumeriella jaapii) u niskom intenzitetu napada.

 

simptom B.jaapii

Ova bolest je ekonomski značajna u godinama sa povoljnim uslovima za razvoj ovog patogena a to su duži kišni periodi tokom proleća i leta, kada može doći do prevremenog opadanja lišća i kasnije pojave retrovegetacije.

Simptomi pegavosti lišća višnje i trešnje su najviše prisutni na listovima ali se mogu naći i na peteljkama, granama i plodovima. Prve pege se javljaju krajem maja početkom juna meseca. Pege su u početku sitne crveno ljubičaste, javljaju se od oboda  listova prema centru, a u slučaju jače zaraze dolazi do širenja pega, list dobija crvenu ili žutu boju, tkivo u okviru pega nekrotira i ponekad ispada.

Blumeriella jaapii  prezimljava u opalom lišću pa se u zavisnosti od vremenskih uslova primarne zaraze ostvaruju  u proleće askosporama, dok se sekundarne infekcije ostvraruju putem konidijama u toku leta, pogotovo u toplim i kišnim godinama kada mogu dovesti do defolijacije napadnutih biljaka.

Osnovna zaštita od ovog patogena je primena fungicida u toku vegetacije. Rana, prolećna primena fungicida, uništavanje i spaljivanje zaraženog lišća, kao i fungicidni tretman zasada nakon berbe u značajnoj meri utiće na kontrolu ovog patogena.

Comments

There are no comments yet for this post.