Skip to main content

Region Čačak

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Čačak > Prilozi > Voćni sipac (Xyleborus dispar) u zasadima jabuka
Voćni sipac (Xyleborus dispar) u zasadima jabuka

Na području RC Čačak berba jabuke je pri kraju.

 

Vizuelnim pregledom zasada jabuke na lokalitetu Rajac registrovano je prisustvo oštećenja od voćnog sipca (Xyleborus dispar) na pojedinačnim stablima.

 

 

voćni sipac

velika slika

 

Na napadnutim stablima zapažaju se male okrugle rupe u prečniku 1 do 2 mm. Napadnuta stabla su smanjene vitalnosti. Zimski period odrasli insekti provode u hodnicima koje su izbušili unutar voćke. Kada nastupi toplije vreme dolazi do parenja, ali napolje izleću samo ženke. Mužjaci ostaju unutar stabla gde i uginu. Ženke se ukopavaju u drvo, buše dublji hodnik. Kada postignu željenu dubinu hodnika, ženke voćnog sipca počinju sa polaganjem jaja. Nakon piljenja, larve se hrane micelijom gljive Ambrosia spp. Posle oko mesec i po dana se presvlače, a zimu provode kao odrasli insekti.

 

U kontroli ove štetočine najznačajnije su preventivne mere koje se tiču održavanja voćnjaka u kvalitetnom stanju. Na primer, tokom zime treba preduzeti neke mere koje umanjuju mogućnost pucanja kore na stablu (krečenje). Takođe je poželjno i optimalno prisustvo vode, svako preterano prisustvo ili suša mogu stvroriti povoljne uslove da voćni sipac napadne stabla. Hemijsko suzbijanje ove štetočine je otežano, obično daje slabe rezultate.

U ovom momentu preporuka proizvođačima je obavezno orezivanje oštećenih delova voćke i njihovo uklanjanje iz zasada i spaljivanje.

Comments

There are no comments yet for this post.