Skip to main content

Region Čačak

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Čačak > Prilozi > Zdravstveno stanje ozimih strnih žita
Zdravstveno stanje ozimih strnih žita

Na području RC Čačak usevi ozime pšenice i ječma se, u zavisnosti od vremena setve, nalaze u različitim fazama bokorenja, od vidljivo prvo do šesto sekundarno stablo (BBCH 21-26).

Ječam Pšenica

Ječam                                Pšenica

Vizuelnim pregledom ozimog ječma registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na 2% do 4% biljaka. Simptomi ostalih biljnih bolesti i prisustvo štetnih insekata nije registrovano.

Vizuelnim pregledom useva pšenice nije registrovano prisustvo simptoma biljnih bolesti i štetnih insekata.

Obilaskom useva pšenice, na lokalitetu Ježevica,  registrovane  se aktivne rupe od glodara,  poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis).

Aktivna rupa glodara

Aktivna rupa od glodara

Proizvođačima se preporučuje da obilaze parcele i prate prisustvo glodara. Hemijske mere borbe se primenjuju ukoliko brojnost glodara pređe prag štetnosti. Za poljskog miša prag štetnosti je 10 do 50 aktivnih rupa po hektaru, a za poljsku voluharicu je od 10 do 500 aktivnih rupa po hektaru. Za suzbijanje glodara mogu se koristiti registrovani rodenticidi u vidu gotovih mamaka. Nakon postavljanja mamaka u rupe, iste treba zatrpati kako ne bi došlo do trovanja divljači, domaćih životinja i ptica.

RC Čačak nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja strnih žita.

Comments

There are no comments yet for this post.