Skip to main content

Region Čačak

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Čačak > Prilozi > Retrovegetacija šljive
Retrovegetacija šljive

Na području delovanja RC Čačak vizuelnim pregledom zasada šljiva na lokalitetu Lipnica registruje se pojava retrovegetacije u zasadu gde nije sprovedena adekvatna mera zaštite tokom vegetacije. Registruje se odsustvo lisne mase koja je u periodu nakon berbe plodova opala, što je posledica pojave bolesti šupljikavosti lista (Stigmina carpophila). Na stablima se zapaža bubrenje lisnih pupoljaka, rast nove lisne mase, cvetanje i sl.

Retrovegetacija šljive

velika slika

Ovakva pojava je štetan proces kod biljaka, smanjuje otpornost na niske temperature, one u narednu sezonu ulaze oslabljene, daju niže prinose, osetljivije su na napade bolesti i štetočina.

Preporuka je proizvođačima da obiđu svoje zasade radi utvrđivanja prisustva i intenziteta retrovegetacije.

 Ako je ona u manjoj meri prisutna, preporuka je da se u rano proleće (pre kretanja vegetacije), uradi intezivnija rezidba kako bi se voćka što pre oporavila od stresa i uspostavila fiziološku ravnotežu između rasta i rodnosti.

Ako je retrovegetacija prisutna u većoj meri, treba tu lisnu masu orezati pre zime, a nakon toga uraditi hemijski tretman registrovanim bakarnim preparatima.

 Od agrotehničkih mera značajno je jesenje-zimsko đubrenje NPK đubrivima s višom koncentracijom fosfora i kalijuma.

Comments

There are no comments yet for this post.