Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Setva strnih žita - opasnosti i pretnje
Setva strnih žita - opasnosti i pretnje

Na terenu Srednjeg Banata setva ozimih strnih žita je u toku. Na svega 10 % površina, klijanje je u toku i u narednim danima se očekuje nicanje useva.

Proizvođači povedeni prošlogodišnjim lošim iskustvom oklevaju sa setvom čekujući padavine.

Tokom avgusta i septembra, na velikoj većini parcela sa prošlogodišnjim strnim žitima, proizvođači su mehaničkim ili hemijskim merama suzbijali korove i samonikla strna žita, što je doprinelo smanjenju brojnosti insekata i infektivnog potencijala prouzrokovača biljnih bolesti.

Međutim, njihovo prisustvo je identifikovano na korovima pored parcela i to u značajnoj meri.

simptomi na samoniklim travama

simptomi rđe na listu trava

vaši na listu trava

Značajnoj  pojavi insekata i bolesti doprinose trenutni vremenski uslovi i postoji realna opasnost od naseljavanja na tek iznikle mlade biljke. Prisutni insekti mogu preneti viruse kao što su virus žute patuljavosti ječma i virus kržljavosti pšenice, s kojima smo na našem terenu tokom proizvodne 2022-2023. godine imali problema. Zato se proizvođačima strnih žita preporučuju obilasci parcela nakon nicanja useva.

RC PIS Zrenjanin će u sledećem periodu  pratiti  proizvodnju strnih žita, naseljavanje insekata i pojavu biljnih bolesti o čemu će kontinirano obaveštavati proizvođače i dati preporuku za obavljanje tretmana shodno situaciji na terenu.

Comments

There are no comments yet for this post.