Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Problemi u proizvodnji šećerne repe na teritoriji Srednjeg Banata
Problemi u proizvodnji šećerne repe na teritoriji Srednjeg Banata

Na teritoriji Srednjeg Banata u toku je vađenje šećerne repe.

Kod velikog broja proizvođača na lokalitetima Banatski Despotovac, Lazarevo, Zlatica, Botoš, Mihajlovo, Torak, Boka, Krajišnik i Jaša Tomić uočeni su simptomi truleži šećerne repe na 20 do 50% biljaka. Na korenovima koji nisu zahvaćeni sa truleži, uočava se gumoza korena koja u mnogome otežava preradu repe. Trenutni simptomi gumoze upućuju na infekciju sa "Candidatus Phytoplasma solani" poznatu pod nazivom Stolbur fitoplazma. Na korenovima zaraženim sa fitoplazmom dolazi do infekcije gljivama prouzrokovačima truleži, pre svega gljive Macrophomina phaseolina.

Duži ostanak gumoznih korenova na parceli prouzrokuje veći procenat truljenja i usporava vađenje.

Na trenutno stanje je moguće da je uticao veći broj faktora osim patogena (primerno prouzrokovača gumoze i sekundarno prouzrokovača truleži) kao što su:

-visoke temperature tokom jula i avgusta,

- vremenske nepogode, pljuskovite obilne kiše,

-primenjena agrotehnika i dr.

Šećerna repa je tokom proizvodne 2023. godine imala izuzetno povoljne uslove za rast, prvenstveno dobar  raspored padavina i usevi su tokom većeg dela vegetacije bili u dobroj kondiciji bez vidljivih simptoma oboljenja. 

Prve promene na listovima u vidu žutila lisne mase uočavamo tokom druge dekade avgusta, najpre na obodima parcele i na graničnim delovima sa susednim parcelama, uglavnom pšenicom ili kukuruzom.

Tokom treće dekade avgusta dolazi do intenzivnog propadanja lisne mase i pojave gumoze korenovog vrha, dok je ostatak korena još uvek tvrd.

Početkom septembra se broj gumoznih biljaka znatno povećava a registruju se i truli korenovi.

Gumozni korenovi š.repe

Simptomi na preostalom listu š.repe

Neuptrebljiv koren š.repe

Gradacija simptoma na korenu

Gradacija simptoma na korenu

Granični deo parcele

RC PIS Zrenjanin je u okviru rada Prognozno-izveštajne službe za zaštitu bilja izvršio uzorkovanje biljaka sa simptomima gumoze i truleži i poslao na dalju analizu u referentne laboratorije u cilju identifikacije patogena.

Predmet analize su i meteorološki uslovi i preduzimana agrotehnika. O rezultatima analize će poljoprivredni proizvođači biti informisani u narednom periodu, a sve u cilju da se detektuje problem i nađe rešenje za dalju proizvodnju šećerne repe.

Comments

There are no comments yet for this post.