Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Prisustvo invazivnih stenica u ratarsko-povrtarskim usevima (Zrenjanin)
Prisustvo invazivnih stenica u ratarsko-povrtarskim usevima (Zrenjanin)

Na teritoriji RC Zrenjanin vizulnim pregledom povrtarskih i ratarskih kultura (paprika, paradajz, krastavac, kukuruz, soja) registrovano je prisustvo svih razvojnih stadijuma zelene/povrtne stenice (Nezara viridula) koa i braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys).

Od ove dve invazivne vrste, zelena/povrtna stenica je prisutna u jačem intetnzitetu dok se prisustvo braon mramoraste stenice registruje sporadično.

Takođe, ove godine je uočen slabiji napad zelene stenice u ratarsko-povrtarskim kulturama u odnosu na prethodne godine.

Zelena/povrtna stenica spada u grupu polifagnih štetočina. Štete pričinjavaju i larve i odrasle jedinke koje buše biljno tkivo i sisaju sokove, a naročito se hrane na plodovima. Ženke polažu jaja na naličju listova u gomilicama i sveže položena jaja su bele boje.

       

Larve zelene stenice          Larve zelene stenice

Braon mramorasta stenica je izraziti polifag i napada veliki broj gajenih kultura.

Štete pričinjavaju larve i imaga sisanjem biljnih sokova iz nadzemnih delova biljaka.  Simptomi se uočavaju u vidu beličastih okruglih uboda, koji kasnije mogu prerasti u nekrotične pege. Na napadnutim plodovima vrlo često dolazi  do deformacija što umanjuje tržišnu vrednost ploda, a u slučaju jakog napada može doći i do potpunog gubitka prinosa.

U kukuruzu i soji, kao posledica napada braon mramoraste stenice, može doći do neobrazovanja semena. Vrsta je sklona grupisanju te se često grupno i seli sa jednog useva na drugi, zbog čega je na parcelama izražen tzv. ivični efekat, odnosno veća brojnost jedinki, pa i procenat štete izraženiji po ivicama polja nego u sredini.

 Imago braon mramoraste stenice

Obe ove vrste luče neprijatan miris koji je zapravo odbrambeni mehanizam od prirodnih neprijatelja, zbog čega ih ptice uglavnom izbegavaju. Od prirodnih neprijatelja mramorastu stenicu najviše ugrožavaju parazitoidi jaja iz reda opnokrilaca (Hymenoptera), ali i predatorske vrste stenica, grabljivih muva i grinja.

Hemijske mere zaštite podrazumevaju primenu preparata iz grupe piretroida koji su pokazali dobru efikasnost u suzbijanju stenica.

Comments

There are no comments yet for this post.