Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Fusarium graminearum - prouzrokovač šturosti klasa pšenice i ječma
Fusarium graminearum - prouzrokovač šturosti klasa pšenice i ječma

Na teritoriji rada RC Zrenjanin usevi strnih žita nalaze se u fazi sazrevanja ploda:

-ozimi ječam faza: mekana voštana zrelost: zrna su mekana ali suva (BBCH 85);

-ozime pšenice: srednja mlečna zrelost: zrno mlečno, zrna dostižu krajnju veličinu, još uvek zelena (BBCH 75) do faze rana voštana zrelost (BBCH 83).

Pregledom parcela pod strnim žitima na više lokaliteta (pregledom obuhvaćene i parcele koje nisu bile u monitoringu PIS-a RC Zrenjanin) koji je izvršen sa ciljem sagledavanja i objektivnog izveštavanja o stanju na terenu, možemo konstatovati prisustvo biljaka sa simptomima šturosti klasa (Fusarium graminearum). Zaraza je uočena na 2 do 25 % biljaka, sa procentom zaražene površine klasa od 5 do 100 %. Na pojedinim parcelama došlo je i do pojave saprofita na klasovima te se mogu uočiti oaze sa simptomima.

simptom fuzarioze klasa

Period  klasanja pšenice je tokom 2023. godine bio dugotrajan i neujednačen, kao i početak cvetanja.Tokom maja meseca, na našem terenu je bilo 15 kišnih dana, sa ukupnom količinom padavina od 102,6 l po m2 i prosečnom temperturom za maj mesec od 16,450C (podaci sa automatske meteorološke stanice na lokalitetu B. Karađorđevo).

Za jun mesec (do 16.06.) količina padavina je 38 l po m2, a prosečna temperatura je 19,15 0C sa 10 kišnih dana.

Poređenja radi, tokom 2022. godine, maj mesec je imao ukupnu količinu padavina od 41,4 l po m2  dok je prosečna temperatura iznosila 18,580C; jun (do 16.06. 2022. godine 13,6 l/m2) uz prosečnu temperaturu za pomenuti period od 22,360C.

Navedeni meteoroški uslovi doprineli su stvaranju optimalnih uslova za razvoj fuzarioze klasa.

Comments

There are no comments yet for this post.