Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Prisustvo stričkovog šarenjaka (Vanessa cardui) u usevu soje
Prisustvo stričkovog šarenjaka (Vanessa cardui) u usevu soje

Na teritoriji RC Zrenjanin usevi soje se u zavisnosti od roka setve, sortimenta i primenjenih agrotehničkih mera nalaze u fazi od 1-3 troliske do fenofaze početka cvetanja.

Vizuelnim pregledom useva soje registrovano je prisustvo larvi stričkovog šarenjaka (Vanesa cardui) u niskim brojnostima, kao i oštećenja na listovima nastalih kao posledica njihove ishrane.

                 

 larva stričkovog šarenjaka    štete od larve

Stričkov šarenjak je polifagna štetočina. Oštećuje razne korovske biljke (palamida, stričak, čičak), a od gajenih vrsta oštećuje naročito soju, pasulj, boraniju, grašak, duvan i suncokret.

Štete pričinjavaju larve ishranom na listu, pri čemu paučinastom mrežom upredaju listove stvarajuči gusenična gnezda. U godinama prenamnoženja mogu uzrokovati golobrst useva u vidu oaza. U cilju zaštite useva, od agrotehničkih mera, preporučuje se uništavanje korova koji su domaćini ove štetočine na parcelama i oko njih.

Hemijske mere zaštite se za sada ne preporučuju.

Comments

There are no comments yet for this post.