Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Zdravstveno stanje useva uljane repice
Zdravstveno stanje useva uljane repice
U regionu Južnog Banata (RC Vršac), usevi uljane repice se u zavisnosti od roka setve nalaze u fenofazi razvoja listova: od 5-6 listova razvijeno (BBCH 15-16) do 8-9 listova razvijeno (BBCH 18-19).
 
Vizuelnim pregledom useva uočava se prisustvo simptoma suve truleži uljane repice (Phoma lingam). Simptomi su prisutni na najstarijim, donjim listovima, i trenutno se registruju na niskom procentu biljaka (2-5%). Međutim, preporučuje se redovan obilazak parcela u zimskom periodu, naročito ukoliko se nastavi trend povišenih temperature, koje uz prisustvo vlage doprinose širenju bolesti. Prag štetnosti iznosi 35-40% zaraženih biljaka i u ovom momentu se ne preporučuje primena mera zaštite.
 
Od prisutnih štetočina u usevima uljane repice se registruje prisustvo lisnih vaši (Aphididae spp.). Populacija je značajno brojnija u odnosu na prethodne godine zbog izuzetno visokih temperatura vazduha koje su pratile početni period vegetacije uljane repice a o potrebi njihovog suzbijanja je data preporuka (preporuka).
 
Lisne vaši
 
 
 
Simptom suve truleži
 
Visoke temperature u jesenjem periodu su uslovile i prenamnoženje poljskih glodara, na čiju aktivnost treba obratititi pažnju i u usevima uljane repice. Sa utrina i parcela koje su posle berbe kukuruza i suncokreta ostale nepoorane prelaze u ozime useve te mogu biti u opasnosti usevi uljane repice koji su kasnije posejani.

Comments

There are no comments yet for this post.