Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Krvava vaš (Eriosoma lanigerum)
Krvava vaš (Eriosoma lanigerum)
 
 
Poslednjih nekoliko godina se u jabučnjacima može uočiti prisustvo kolonija krvave vaši (Eriosoma lanigerum). Njihova populacija se značajno uvećala kao posledica zabrane upotrebe niza insekticida iz grupe organofosfata.
 
Kolonije se vrlo lako zapažaju, jer mnoštvo vaši sa belom vlaknastom prevlakom stvara utisak kao da su pokrivene vatom.
Njena moć razmnožavanja je vrlo velika, ima 10-15 generacija godišnje. Vaši poslednje generacije prezimljavaju u pukotinama kore stabla i grana, dok večina kolonije prezimi na podzemnim organima jabuke oko korenovog vrata.
U proleće populacija migrira u nadzemni deo stabla gde formira kolonije na mladom tkivu na mestu zarastanja rana posle rezidbe ili na lisnim peteljkama.
Hrane se sisanjem sokova čime se stvaraju rak rane na granama, deblu i korenu. Rak rane stvaraju smetnju za protok biljnih sokova kroz biljne delove zbog čega voćka slabi i postaje podložna napadu sekundarnih štetočina.
 
 
Ukoliko se uoče kolonije vaši u zasadu suzbijanje se može sprovesti tretiranjem korenovog vrata i izdanka registrovanim insekticidima u jesenjem i ranoprolećnom periodu kao i tokom vegetacije.
Na početku formiranja kolonija preporučuje se primena registrovanih insekticida:Teppeki/Afinito(flonikamid) 0,14 kg/ha i Movento 100 SC/Malaga(spirotetramat) 0,15%.

Comments

There are no comments yet for this post.