Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Eriofidna grinja lista maline (Phyllocoptes gracilis)
Eriofidna grinja lista maline (Phyllocoptes gracilis)

Na području delovanja RC Vranje malina se nalazi u fazi mladi listovi se uvijaju, stari listovi se suše i imaju karakterističnu boju za kultivar.

Obilaskom terena i vizuelnim pregledom zasada maline uočeni su simptomi eriofidne grinje lista maline (Phyllocoptes gracilis) koja predstavlja ozbiljan problem u proizvodnji maline u regionu Vranja.

Eriofidne grinje prezimljavaju  kao odrasle ženke u kolonijama u pazuhu pupoljaka oko ljuspastih listića. U toku vegetacije na naličju lista grinja obrazuje više generacija i na listu se može naći u svim razvojnim stadijumima od kraja aprila pa sve do kraja novembra. Temperaturni minimum potreban za aktiviranje prezimljujućih ženki je 110C, kada sa otvaranjem pupoljaka migriraju na lisne peteljke i naličje listova najpre dvogodišnjih a kasnije i jednogodišnjih izdanaka.

Simptomi oštećenja od eriofidne grinje na malini se menifestuju na listovima u vidu svetlozelenih mrlja na početku ishrane a kasnije se mrlje šire, zahvataju veliku površinu i poprimaju svetlozelenu do žutu boju. Usled jačeg napada može doći do pojave mehura na naličju lista i kovrdžanja listova.

Poljoprivrenim proizvođačim se u ovom periodu u cilju zaštite od ove štetočine ne preporučuje hemijski tretman zbog trenutnih i nastupajućih niskih temperatura. Najefikasniji pristup u suzbijanju se ogleda u praćenju vremenskih prilika i aktivacije grinje posle zimskog mirovanja, ondosno migracije prezimljujućih ženki na mlade listove i izdanke do pred cvetanje maline (kraj aprila i polovina maja). Za hemijsko suzbijanje se koriste registrovani akaricidi Uranus (a.m.etoksazol) 0,05%, Envidor (a.m.spirodiklofen) 0,4l/ha ili Ortus 5 SC(a.m.fenpiroksimat) 0,1%.

Comments

There are no comments yet for this post.