Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Pojava crne trešnjine lisne vaši u zasadima trešanja
Pojava crne trešnjine lisne vaši u zasadima trešanja

Na području delovanja RC Sombor, trešnja se u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, nalazi u fenofazi od prvi cvetovi otvoreni do faze cvetovi se smežuravaju: većina latica opada (BBCH 60-67).

Vizuelnim pregledom zasada, na punktovima Sombor i Karavukovo, registrovano je prisustvo kolonija crne trešnjine lisne vaši (Myzus cerasii).

 

velika slika                 velika slika

Crna trešnjina vaš ima više generacija godišnje, a prezimljava u stadijumu jaja u pukotinama kore na stablu i granama ali i oko pupoljaka na mladim grančicama. U proleće počinje piljenje ženki osnivačica, a vrlo brzo se pojavljuje i nekoliko bespolnih generacija koje se razvijaju na trešnjama. Kolonije se obrazuju na naličju vršnog lišća i na vrhovima letorasta.  Sekundarni domaćini ove vaši su različite zeljaste biljke, na kojima ostaje sve do polovine jeseni, a nakon toga se vraća na trešnju i formira generaciju koja kopulira i polaže zimska jaja.

Simptomi napada se uglavnom mogu videti na vrhovima lastara i na lišću. Napadnuto lišće se uvija prema naličju,  a mladari zaostaju u porastu. Na napadnutim lastarima, internodije su kratke, pa listovi izgledaju kao izgužvani. Ova vaš luči i veliku količinu medne rose koja predstavlja podlogu za razvoj gljive čađavice.

Najveće štete nanosi  u mladim zasadima, a u slučaju jakog napada dolazi i do sušenja lišća što umanjuje kvalitet plodova.

RC Sombor  nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u zasadima trešanja i signaliziraće pravo vreme za tretman.

Primena insekticida u fazi cvetanja je zabranjena!

Comments

There are no comments yet for this post.