Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Prisustvo krvave vaši u zasadu jabuke
Prisustvo krvave vaši u zasadu jabuke

Na teritoriji RC Pančevo, vizuelnim pregledom u pojedinim zasadima jabuke registrovano je prisustvo kolonija krvave vaši (Eriosoma lanigerum) u vidu bele, guste, vunaste prevlake na korenovom vratu.

Krvava vaš tokom godine može da razvije 10-15 generacija. Prezimljava u stadijumu larve u pukotinama stabla ili oko korenovog vrata. U rano proleće vaši migriraju ka granama i grančicama  gde se hrane sišući biljne sokove, i na tim mestima dolazi do pucanja kore grana, debla i do pojave rak-rana. Simptomi prisustva kolonija krvavih vaši u zasadima jabuke su lako uočljivi i karakteristični u vidu bele vlaknasto-vunaste  prevlake na napadnutim biljnim organima: lisnim drškama, granama, deblu i korenovom vratu.

Prisustvo krvave vaši je izrazito štetno u mladim zasadima i rasadnicima gde pri jačem napadu mogu dovesti do sušenja biljaka.

Suzbijanje krvave vaši je teško i zahteva primenu različitih mera.

Preventivne mere kontrole su pravilan izbor podloge za kalemljenje jabuke,  kontrolisana rezidba bez velikih rezova grana kao i izbalansirana ishrana (umereno đubrenje azotom, da bi se sprečilo preterano bujanje izdanaka).

Hemijske mere kontrole su otežane zbog guste voštane prevlake koja ih štiti od depozita insekticida, kao i skriveni način života na korenovom vratu, pukotinama kore i rak ranama. Zimskim tretmanima se, primenom mineralnih ulja sa većom količinom vode, redukuje broj populacije te štetočine. U proleće pri pojavi pokretnih formi mogu se sprovoditi hemijske mere zaštite insekticidima na bazi aktivnih materija flonikamid ili spirotetramat, usmeravanjem dizni u zone prizemnog dela stabla.

Comments

There are no comments yet for this post.