Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Prisustvo lisnih vaši u usevima ozime pšenice
Prisustvo lisnih vaši u usevima ozime pšenice

Na području delovanja RC Negotin setva ozime pšenice je još uvek u toku. Na parcelama koje su posejane u optimalnom roku usevi se nalaze u fazi od nicanja do faze dva lista razvijeno (BBCH 12).

faza razvoja   lisne vaši

faza razvoja               lisne vaši

Vizuelnim pregledom useva ozime pšenice registrovano je prisustvo krilatih i beskrilnih formi lisnih vaši (Aphididae) na od 5 % do 7% biljaka. Pored direktnih šteta koje lisne vaši prouzrokuju svojom ishranom sisajući sokove biljaka, one su i prenosioci veoma destruktivnih biljnih virusa. Infekcija virusima je naročito destruktivna za useve pšenice u početnim fazama razvoja, te se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje pregled zasejanih parcela u cilju utvrđivanja brojnosti navedenih štetočina.

Prag štetnosti u početnim fazama razvoja strnih žita za lisne vaši  je jedna ili više vaši na 10% biljaka (EPPO Standard PP2/11(1)), te se trenutno u ovoj fazi razvoja ne preporučuju hemijske mere zaštite.

Takođe, vizuelnim pregledom useva ozime pšenice nije registrovano prisustvo simptoma biljnih bolesti, kao ni prisustvo aktivnih rupa od glodara, poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Miocrotus arvalis) i cikada.

RC Negotin nastavlja sa praćenjem zdrastvenog stanja useva ozime pšenice.

Comments

There are no comments yet for this post.