Skip to main content

Leskovac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Leskovac > Prilozi > Trulež plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena)
Trulež plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena)

Na području delovanja RC Leskovac, vizuelnim pregledom zasada jabuke registrovano je prisustvo simptoma truleži plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena) na pojedinim plodovima i to u zasadima gde nisu sprovedene adekvatne mere zaštite.

Navedeni patogen može izazvati infekciju ploda od faze zametanja ploda sve do berbe u svim razvojnim fazama, pa čak i u skladištima za čuvanje nakon berbe. Najosetljiviji su plodovi u fazi sazrevanja, gde se vidljivi simptomi prvo poljavljuju kao smeđe pege ispod kojih i mezokarp ploda dobije smeđu boju, a inficirano tkivo počinje da truli, da se suši i zahvata ceo plod koji se pretvara u takozvane "mumije", koje ostaju na granama ili opadaju na zemlju. Mumificirani plodovi predstavljaju infektivni potencijal za narednu vegetacionu sezonu. Početkom proleća, sa porastom temperature i vlažnosti vazduha nastaju povoljni uslovi za ostvarenje infekcije, naročito na plodovima kod kojih je došlo do mehaničkih oštečenja usled grada, mehanizacije, insekata i drugih faktora.

U cilju zaštite od navedenog patogena značajne su preventivne mere koje podrazumevaju:

-          Sakupljanje, iznošenje i uništavanje mumificiranih plodova,

-          Rezidbom obezbediti provetrenost krune,

-          Suzbijanje štetnih insekatskih vrsta u cilju sprečavanja oštećenja na plodovima.

Pored navedenih preventivnih mera treba primeniti i hemijske mere zaštite, naročito u fazi sazrevanja ploda u cilju sprečavanja pojave truleži u skladištima nekim od registrovanih fungicida. Takođe, ukoliko dođe do mehaničkih oštećenja plodova usled delovanja grada, preporučuje se primena hemijskih mera zaštite kako bi se sprečio prodor ovog patogena kroz povrede. Pored navedenog, veoma značajna je i primena jesenjeg tretmana bakarnim preparatima u fazi kada opadne oko 70% lišća, sa ciljem smanjivanja infektivnog potencijala navedenog patogena u narednoj vegetaciji.

Comments

There are no comments yet for this post.