Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Eriofidna grinja lista maline
Eriofidna grinja lista maline

Na području delovanja RC Kruševac, obilaskom terena i pregledom zasada maline posle berbe na lokalitetu Brus, u pojedinim zasadima su uočeni simptomi ishrane eriofidne grinje lista maline (Phyllocoptes gracilis).

Eriofidne grinje prezimljavaju  kao odrasle ženke u kolonijama u pazuhu pupoljaka oko ljuspastih listića. Grinja obrazuje više generacija i na naličju listu se može naći u svim razvojnim stadijumima tokom cele vegetacije (od kraja aprila pa sve do kraja novembra). Za aktiviranje prezimljujućih ženki temperaturni minimum je 110C, kada sa otvaranjem pupoljaka migriraju na lisne peteljke i naličje listova najpre dvogodišnjih a kasnije i jednogodišnjih izdanaka.

Oštećenja od eriofidne grinje se manifestuju u promeni boje na listovima kao svetlozelene mrlje u početku ishrane, koje se kasnije šire, zahvataju veliki deo površine lista i dobijaju svetlo zelenu do žutu boju (hloroza,pegavost i šarenilo lista) i na plodovima (neredovna oplodnja i razvoj plodova, neujednačena obojenost, neujednačeno sazrevanje).

Poljoprivrenim proizvođačim se u ovom periodu u cilju zaštite od ove štetočine ne preporučuje hemijski tretman zbog  niskih temperatura. Najefikasniji pristup u suzbijanju se ogleda u praćenju vremenskih prilika i aktivacije grinje posle zimskog mirovanja.

Comments

There are no comments yet for this post.