Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Moniliozna trulež plodova breskve (Monilinia spp.)
Moniliozna trulež plodova breskve (Monilinia spp.)

Na području delovanja RC Kruševac, vizuelnim pregledom breskve, u pojedinim zasadima koji nisu adekvatno štićeni u toku sezone, registrovano je prisustvo simptoma truleži plodova (Monilinia spp.).

 

Plodovi  mogu biti zaraženi u svim fazama razvoja, a zaraza se najčešće ispoljava u fazama sazrevanja. Simptomi se javljaju u vidu manjih, okruglih pega obično na mestu neke povrede ili rane. Povrede najčešće nanose insekti koji oštećuju plodove omogućavajući tako lako prodiranje patogena.

 Na inficiranim plodovima pojavljuju se simptomi u vidu mrkih pega, uglavnom na mestima povreda, gde dolazi do sporulacije gljive u vidu krugova. Plodovi najpre omekšavaju, zatim se vremenom suše i mumificiraju. Ovakvi plodovi najčešće ostaju na granama ili opadaju na zemlju i predstavljaju izvor infekcije za narednu godinu.

 

Mere kontrole su sledeće:

 

  • Uklanjanje mumificiranih plodova sa stabla kao i njihovo iznošenje iz zasada i redovno održavanje krošnje rezidbom.
  • Primenu fungicida u najosetljivijim fazama razvoja biljke, u vreme cvetanja i sazrevanja plodova.
  • Suzbijanje  brskvinog smotavca je veoma važna mera zaštite, jer su oštećeni plodovi podložni infekciji ovim patogenom.

Comments

There are no comments yet for this post.