Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Plamenjača šljive (Polystigma rubrum)
Plamenjača šljive (Polystigma rubrum)

Na području delovanja RC Kruševac, vizuelnim pregledom zasada šljive na lokalitetu Meševo, registrovano je prisustvo simptoma plamenjače šljive (Polystigma rubrum) na osetljivim sortama (Čačanska lepotica).

Intenzitet napada je jači u zasadima u kojima nisu sprovedene adekvatne mere zaštite-ekstenzivni zasadi. Simptomi su prisutni u zasadima koji  se nalaze u kotlinama.

Simptomi bolesti se javljaju samo na listovima, u vidu pega. Pege su prvo žućkaste boje, zatim narandžaste i na kraju dobijaju tamno crvenu boju. Pege se spajaju i mogu pokriti celu površinu lista usled čega dolazi do defolijacije. Usled jačeg napada slabi vitalnost biljke i opadaju plodovi. Patogen prezimljava u opalom lišću.

Hemijske mere zaštite se sprovode od početka listanja šljive. Suzbija se zajedno sa prouzrokovačem šupljikavosti lista koštičavog voća. Primenjuju se fungicidi kontaktnog mehanizma delovanja i to pred najavljene padavine. Broj tretmana u toku vegetacije zavisi od povoljnosti uslova za razvoj pomenutog patogena.

Tokom ove sezone, RC Kruševac je dao sledeće preporuke sa ciljem zaštite šljive od plamenjače šljive:

Comments

There are no comments yet for this post.