Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Zaštita voća krečenjem
Zaštita voća krečenjem
Na području delovanja RC Kruševac, zasadi koštičavog  voća (šljiva, breskva, trešnja, kajsija) se nalaze u fazi početak mirovanja.

 

Krečenje debla i ramenih grana je stara i jako korisna mera borbe protiv mrazeva. Ova mera se prvenstveno preporučuje kod koštičavih voćnih vrsta (šljive, breskve, trešnje, kajsije) koje brzo reaguju na temperaturna kolebanja u toku zime. Okrečena stabla se sporije zagrevaju, jer bela boja odbija sunčeve zrake, čime se smanjuje zagrevanje kore voćaka. Na taj način ublažuje se uticaj tenmperaturnih kolebanja u toku kasne jeseni i zime koje mogu dovesti do pucanja kore. U proleće, ovom merom, se odlaže kretanje vegetacije što može pomoći u izbegavanju ranih prolećnih mrazeva.  Takođe, primenom ove mere uništavaju se lišajevi i mahovine koji su idealna podloga za prezimljavanje štetnih organizama.

Sprovođenje krečenja se preporučuje nakon jesenjeg tretiranja voća nekim od preparata na bazi bakra, po suvom vremenu, kada je temperatura vazduha iznad 0 °C.

Smeša za krečenje (krečno mleko) se pravi mešanjem 5kg negašenog kreča sa vodom, dok se ne dobije željena gustina. Ovom rastvoru se dodaje 500g kuhinjske soli i 250g sumpora u prahu. Ovako pripremljen rastvor treba da odstoji najmanje 24 sata uz povremeno mešanje. Sa ovim krečnim mlekom treba premazati debla i deo ramenih grana u dužini 20-30cm.

Comments

There are no comments yet for this post.