Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Prisustvo glodara u usevima ozime pšenice i ječma i lucerištima
Prisustvo glodara u usevima ozime pšenice i ječma i lucerištima

Na području delovanja RC Kruševac, vizuelnim pregledima usevima ozime pšenice i ječma i lucerišta, registrovane su aktivne rupe od glodara: poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis).

Ovi glodari spadaju u polifagne štetočine. Poljska voluharica je aktivna tokom cele godine i razmnožava se 2 do 4 puta godišnje. Hrani se isključivo nežnim, sočnim delovima biljaka. U vreme klijanja i nicanja biljaka, hrani se semenom i klijancima, a zatim oštećuje i mlade biljčice.

Poljski miš se razmnožava 5 do 6 puta godišnje i štete u usevima nanosi tokom cele godine. Poseduju veliki potencijal razmnožavanja i dolazi do brzog porasta populacije. Najveće štetu nanose u vreme setve ozimih strnina, kada sakupljaju posejano seme i odnose u leglo.

Uslovi povoljni za prenamnoženje glodara su blage jeseni i zime, bez mrazeva i magle, sa temperaturama iznad prosečnih.

Hemijske mere borbe se preporučuju ukoliko brojnost glodara pređe prag štetnosti.  Za poljskog miša prag štetnosti je 10 do 50 aktivnih rupa po hektaru, a za poljsku voluharicu je od 10 do 500 aktivnih rupa po hektaru. Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo glodara i ukoliko se uoči njihova brojnost iznad praga štetnosti, primena nekog od registrovanih gotovih mamka. Nakon primene mamaka, rupe treba zatrpati kako ne bi došlo do trovanja divljači i ptica. Pored hemijskih mera zaštite, u cilju suzbijanja glodara, veoma su značajne i preventivne mere koje podrazumevaju blagovremenu žetvu strnih žita sa što manje osipanja zrna, zaoravanje strništa, uništavanje korova, duboko oranje i preoravanje međa i utrina.

Comments

There are no comments yet for this post.