Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Trulež plodova jabuke
Trulež plodova jabuke

Na području delovanja RC Kruševac u zasadima jabuke i kruške gde nije spovedena adekvatna hemijska zaštita od štetnih organizama, uočeni su simptomi truleži plodova jabučastog voća pred berbu i u fazi skladištenja.

Trulež plodova u skladištu izaziva nekoliko vrsa gljiva: Monilinia fructigena, Gleosporium spp., Rhizopus spp., Penicillium spp. i dr.

Trulež plodova je veoma značajna jer se razvija kako u voćnjacima tako i u skladištima.

Ove gljive najčešće zaražavaju plodove u fazi sazrevanja preko različitih poveda i rana ili preko lenticela.

Na trulim plodovima u skladištu najčešće se uočavaju simptomi gljiva: Monilinia fructigena i Gleosporium fructigenum.

Ove gljive obično prezimljavaju u krošnji voćaka ili na površini zemljišta u mumificiranim plodovima. Sledećeg proleća ili leta na mumificiranim plodovima se formiraju plodonosna tela gljiva koja služe za dalje širenje infekcije. Bolest se više javlja u drugom delu vegetavije i  u  uslovima povećane vlažnosti. Spore se najčešće dalje šire kišnim kapima i vetrom.

 Monilinia fructigena češće napada plodove, a retko cvetove i grančice. Ređe su napadnuti mladi plodovi, i kada su zahvaćeni oni nekrotiraju, istrule i opadaju. Na mestu zaraze javljaju se kružne koncentrične, svetlosmeđe pege koje se brzo proširuju, tkivo u okviru pega truli i pega se brzo povećava. Na obolelim delovima ploda parazit formira karakteristična tela, u vidu koncentričnih krugova, što je pouzdan znak za identifikaciju moniliozne truleži.

Gleosporium fructigenum izaziva na plodovima jabuke kružne pege koje počinju na ranama ili lenticelama i postepeno se šire. Na jednom plodu može biti više pega. One se postepeno šire zavisno od temperature, spajaju se i dovode do potpune truleži ploda. Gljiva formira toksine koji zaraženom plodu daju gorak ukus, po čemu je i bolest dobila ime „gorka trlež“.

 U cilju zaštite jabuke i kruške od ovih patogena veoma su važne preventivne mere kao što su:

-     sakupljanje i uništavanje zaraženih plodova,

-      rezidba i uklanjanje suvih grana, kao i njihovo iznošenje i uništavanje,

-     formiranje rastresite krune voćaka,

-     suzbijanje insekata radi sprečavanja oštećenja.

U cilju sprečavanja truleži plodova u skladištu preporučuju se hemijski tretmani pred berbu, u fazi sazrevanja plodova, nekim od registrovanih preparata.

Comments

There are no comments yet for this post.