Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Fuzarioza klasa ozime pšenice i ječma
Fuzarioza klasa ozime pšenice i ječma
 
Na području RC Jagodina, usevi ozime pšenice i ječma se nalaze u različitim fazama razvoja i sazrevanja ploda (BBCH 75-83).
 
Vizuelnim pregledom useva ozimog ječma i ozime pšenice registrovano je prisustvo simptoma šturosti klasa/fuzarioze (Fusarium graminearum).
 
Zavisno od lokaliteta, sortimenta, sprovedene  hemijske zaštite, inficirano je od 1 do 12% klasova, a površina inficiranih klasova je od 2 do 70.
 
 
 
Do infekcije ovim patogenom
 dolazi u vreme cvetanja ječma i pšenice, a infekciji pogoduje vlažno i toplo vreme. Upravo, ova proizvodna godina se odlikuje takvim vremenom što  je izuzetno pogodovalo razvoju ovog patogena, a u isto vreme je otežavalo sprovođenje pravovremene hemijske zaštite. 
Patogenom mogu da budu zahvaćeni pojedini klasići ali i ceo klas. Oboleli delovi su blede boje, a zaražena zrna se ne razvijaju, ostaju nenalivena, štura i lošeg kvaliteta, što dovodi do smanjenja prinosa.
Zaražena zrna mogu da sadrže mikotoksine koji su veoma štetni za ishranu ljudi i životinja.
Preporuka je da se u žetvi podesi aspiracija na kombajnu, tako da se štura zrna izbace kako bi zdravstvena ispravnost žita bila što bolja.

Comments

There are no comments yet for this post.