Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Prisustvo pšeničnog tripsa u usevima ozime pšenice
Prisustvo pšeničnog tripsa u usevima ozime pšenice
 
Na području delovanja RC Jagodina usevi ozime pšenice se nalaze u fazi voštane zrelosti (BBCH 85-87).
 
Prilikom vizuelnih pregleda klasova pšenice registrovano je prisustvo larvi pšeničnog tripsa (Haplotrips tritici).
 
   Larve pšeničnog tripsa
 
 
 
Ova štetočina ima jednu generaciju godišnje. Javlja se na pšenici, ječmu i raži. Prezimljavaju larve u površinskom sloju zemlje u strništima. U proleće sa porastom temperature nastavljaju razvoj, i posle dopunske ishrane ženke imaga polažu jaja na plevice. Ispiljene larve  se hrane mekim zrnom i plevicom. Larve pšeničnog tripsa se lako prepoznaju po crvenoj boji. Štete svojom ishranom nanose kako odrasle jedinke tako i larve.
U ranoj fazi, pre klasanja, usled ishrane dolazi do uvijanja vršnog dela biljke, u kasnijoj fazi, usled ishrane na vrhu klasa, javlja se šturost klasa vršnog dela, a kod ishrane larvi na plevicama i mekim zrnima dolazi do deformacije zrna, zrna su isisana, sa smanjenom težinom i lošijim kvalitetom i prinosom.
Masovnijoj pojavi žitnog tripsa pogoduje toplo i sušno vreme.
 
Zbog nemogućnosti da se ispoštuje karenca, primena insekticida se ne preporučuje.
 
Od agrotehničkih mera preporuka je da se pšenica ne seje dve godine na istoj parceli, setva u optimalnom roku, adekvatno đubrenje, kao i obrada strništa.

Comments

There are no comments yet for this post.