Skip to main content

Region Bačka Topola

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Bačka Topola > Prilozi > Zdravstveno stanje useva ozime pšenice
Zdravstveno stanje useva ozime pšenice

Na području delovanja RC Bačka Topola, usevi ozime pšenice nalaze se u fazi bokorenja, do faze 6 stabala vidljivo (BBCH 26).

Faza razvoja

Vizuelnim pregledima useva ozime pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma sl. bolesti:

·         sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na do 73% pregledanih biljaka,

·         pepelnice žita (Erysiphe graminis) na do 14% pregledanih biljaka,

·         rđe pšenice (Puccinia spp.) na do 7% pregledanih biljaka.

Simptomi patogena pšenice

Upoređujući trenutno zdravstveno stanje u usevima ozime pšenice sa prethodnim, registruje se povećanje procenta infestiranih biljaka, tj. širenje simptoma sive pegavosti lista pšenice i pepelnice. Prisutne vremenske prilike pogoduju razvoju i širenju navedenih štetnih organizama.

 

Trenutno se ne preporučuje primena hemijskih mera zaštite od ovih patogena, ali važno je upozoriti  da sve navedeno upućuje da je neophodan oprez i redovno prisustvo proizvođača na parcelama.

Od početka vegetacije pšenice proizvođači vrše kontinuirano suzbijanje poljskih glodara. Njihova brojnost se sada u usevima pšenice kreće u kategoriji niske brojnosti.

Neophodne su i dalje mere opreza kao i dalji redovni pregledi useva ozime pšenice na prisustvo poljskih glodara, i ukoliko se postignu pragovi štetnosti primena rodenticida.

Rupe i štete od poljskih glodara

RC Bačka Topola nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja useva ozimih strnih žita.

Comments

There are no comments yet for this post.