Skip to main content

Region Bačka Topola

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Bačka Topola > Prilozi > Pojava male repičine pipe
Pojava male repičine pipe

Na području delovanja RC Bačka Topola usevi uljane repice se nalaze u fazi: 9 i više listova razvijeno (BBCH 19).

 

Tokom vizuelnih pregleda useva uljane repice, registrovano je prisustvo  imaga male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactylus) u niskom intenzitetu napada.

 

U toku je izlazak repičinih pipa sa mesta prezimljavanja i naseljavanje novih repičišta.

Vremenske prilike prognozirane za ovu nedelju iniciraće masovnije naseljavanje useva uljane repice ovim štetnim organizmima.

 

Imago male repičine pipe

  

Vizuelnim pregledima useva registrovano je i prisustvo simptoma suve truleži uljane repice (Phoma lingam). Simptomi navedenog patogena registruju se isključivo na najstarijem lišću koje se suši, odumire i propada.

 

Suva trulež uljane repice

 

Hemijske mere zaštite se još ne preporučuju, a RC Bačka Topola nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u usevima uljane repice i signaliziraće pravo vreme za tretman.

 

Takođe, tokom vizuelnih pregleda useva uljane repice registrovano je i prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara (poljski miš i poljska voluharica), u kategoriji srednje do visoke brojnosti.

 

      

Rupa od poljskih glodara     Aktivna rupa od poljskih glodara

 

Usevi uljane repice su pogodno stanište za njihovo razmnožavanje, prvenstveno zbog obilja hrane i biljnog pokrivača koji ih štiti od predatora a ujedno onemogućava i adekvatnu primenu rodenticida.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena registrovanih rodenticida u usevima uljane repice. Važno je  obratiti pažnju i na useve strnih žita koja se graniče sa repičištima. Dalje, tokom vegetacije poljski glodari će migrirati iz useva uljane repice u useve strnih žita. 

Comments

There are no comments yet for this post.