Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Fuzarioza klasa pšenice i ječma
Fuzarioza klasa pšenice i ječma

Na području delovanja RC Vranje usevi ozime pšenice i ječma se nalaze u fazama razvoja i sazrevanja ploda (BBCH 75-85).

Vizuelnim pregledom useva ozime pšenice i ječma na više lokaliteta, registrovano je prisustvo simptoma fuzarioze klasa (Fusarium graminearum). Procenat zaraženih klasova u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i sprovedene hemijske zaštite je od 1 do 20% a na samim klasovima procenat zaražene površine klasa je od 5 do 40%.

Do infekcije ovim patogenom dolazi ukoliko se hemijske mere ne sprovedu pravovremeno i ako je vreme vlažno i kišovito u periodu cvetanja. Gljiva se razvija u fazi mlečne zrelosti, micelijom prenosi sa klasića na klasić pomoću kišnih kapi. Kišovito vreme sa višim temperaturama doprinosi razvoju i širenju ovog patogena. Masovne infekcije mogu da nastanu pri povredama biljnog tkiva ( insektima ili mehaničkim putem).

Simptomi su najuočljiviji na klasićima, koji mogu biti oštećeni celi ili u delovima i dobijaju bledo-žućkastu boju za razliku od zelenih zdravih klasova. Fuzarioza klasa je ekonomski značajna bolest jer dovodi do smanjenja prinosa. Zaražena zrna gube hektolitarsku masu i mogu da sadrže mikotoksine koji su veoma štetni za ishranu ljudi i životinja.

RC Vranje nastavlja sa praćenjem i redovnim izveštavanjem o štetnim organizmima u usevima strnih žita.

Comments

There are no comments yet for this post.